T1 Beyanı

Taşınan yükün menşei, Avrupa Birliği dışında bir ülkeye ait ise T1 beyanı kullanılması gerekir. 

Türkiye’den hareket eden gümrüklü bir eşyanın Ortak Transit Rejimi’ne taraf olan AB ve EFTA ülkelerine yapılan ihracat taşımalarında T1 beyanı gerekir. 

ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) entegrasyonu sayesinde, NCTS Hub üzerinden, havayolu ve karayolu seçenekleri ile posta ya da hızlı kargo olarak giden/gelen eşyanın tüm gümrük beyanı işlemlerini, kağıt çıktı gereksinimi olmayan, elektronik ortamda gerçekleştiriyoruz.

T2 Beyanı

Taşınan eşyanın menşei, bir Avrupa Birliği ülkesine ait ise ve bu eşya Ortak Transit Rejimi’ne taraf herhangi bir EFTA ve üçüncü ülkeye boşaltılacaksa, bu taşımada T2 beyanı kullanılması gerekir. 

Örneğin menşei AB olan bir yük, Almanya’dan hareket ederek Türkiye’ye geldiğinde T2 beyanı kullanılır.

TR Beyanı

Taşınan eşya, Türkiye içinden hareket eder ve Türkiye içinde bir varış sağlarsa, TR beyanı kullanılması gerekir. 

Örneğin Pendik Gümrük Müdürlüğü’nden hareket ederek Erenköy Gümrük Müdürlüğü’ne varan eşya için TR beyanı kullanılır.

ENS

Müşterilerimizin ENS ihtiyaçlarına NCTS Hub ile çözüm ortağı oluyoruz. Altyapısı gümrük ve gemi acentelerinin sistemlerine entegre olan NCTS Hub ile 3 adımda ENS beyanını kolaylıkla oluşturabilir, beyanın durumunu online olarak takip edebilirsiniz.

ENS nedir?

ENS İngilizce Entry Summary Declaration- Giriş Özet Beyanı kelimelerinin kısaltmasıdır. Avrupa Birliği mevzuatı gereği, ENS denizyolu taşımalarında zorunludur ve Ro-Ro ile seyahat edecek karayolu araçlarındaki varış limanındaki ilgili taraflara yük bilgisinin elektronik ortamda gönderilmesini sağlayan bir beyan türüdür.

Hangi tür transit beyanlarında ENS sunulmalıdır?

Türkiye’den Ro-Ro gemisine binen tüm taşıtlar için ENS sunulmalıdır.

Pendik –Ambarlı – Mersin – Çeşme limanlarından, İtalya’da Trieste ve Bari, Fransa’da ise Toulon’a ENS sunulması gerekir.

U-ETDS

U-ETDS (Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi) entegrasyonu sayesinde, NCTS Hub üzerinden tek ekranda, 2021 yılında mevzuat gereği zorunlu olarak sunulması gereken bilgileri, elektronik ortamda, zaman tasarrufu sağlayarak müşterilerimize sunuyoruz.


U-ETDS Nedir?

U-ETDS ilk olarak 08.01.2018 tarih ve 30295 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) ile tanımlanmıştır.

U-ETDS sistemi, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu (KTK) ve KTY çerçevesinde taşımacılık faaliyetinde bulunan firmaların taşıdıkları eşya, kargo ve yolcu hareketlerinin elektronik olarak gerçek zamanlı takibi, değerlendirilmesi ve denetimi imkânlarının sağlanacağı bir sistemdir.